Koronavirüs nasıl yayılır
Koronavirüs’ten korunma yolları
Yeni koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık aylarının sonlarında solunum yoluyla belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.
Salgın başlangıçta bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarlarından tespit edilmiştir.
Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelere yayılmıştır.
Coronavirüsler, hayvanlar veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır Koronavirüs hastalığına COVID-19 neden olur.
Koronavirüsün Yayılma Yolları
Hasta bireylerin öksürme aksırma ile ortama saçılan dolmacıkların solunumu ile bulaşmaktadır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlemiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmaması sonucunda yüz, göz, burun veya ağza temas ettikten sonra yayılmaktadır.
14 Gün boyunca Boğaza yerleşir 14 gün sonra da yayılmaya başlamaktadır.
Koronavirüsün Durdurma yolu
Şuanda
koronavirüsü durdurabilen ilaç yoktur. Antibiyotikler sadece bakterileri etki etmektedir yani korona bir virüstür o yüzden antibiyotik ile tedavi edilemez.
Koronavirüsün neden olduğu belirtiler
En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürree, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişmektedir.
Koronavirüs kimlere bulaşır
Bilinen veriler doğrultusunda ileri yaş ve eşlik eden hastalığı (astım, diyabet, kalp rahatsızlığı gibi) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir. Bugünkü verilere göre hastalığın %10-15 olguda ağır seyrettiği yaklaşık %2 olguda ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.
Koronavirüs ani ölüme neden olur mu?
Hastalanan kişilerle ilgili yayımlanmış verilere göre hastalık nispeten yavaş bir seyir göstermektedir. İlk birkaç gün daha hafif şikayetler (ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi) görülmekte sonrasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler eklenmektedir. Hastalar genellikle 7 günden sonra hastaneye başvuracak kadar ağırlaşmaktadır. Dolayısı ile sosyal medyada yer alan, birden bire yere düşüp hastalanan veya ölen hastalarla ilgili videolar gerçeği yansıtmamaktadır.
Koronavirüsüne yakalanmamak için ne yapmak gerek
Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;
- El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.
Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
- Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
- Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
- Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.
- Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.
Koronavirüsüne yakalanmamak nasıl temizlik yapmak gerekir
Sirke ile temizlik yapsanız da enfeksiyondan korunmada bir faydası yoktur.
Okulların temizliğinde su ve deterjanla standart temizlik yapılması yeterlidir. Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, tuvalet ve lavabo temizliğine dikkat edilmelidir. Bu virüse özel olarak etkili olduğu öne sürülen bir takım ürünlerin temizlikte kullanılmasının fazladan koruma sağladığına dair bilimsel kanıt yoktur.
15/03/2020
1380 defa okundu